Arkisto

Tähän arkistoon olen koonnut tekstejä, joita ei löydy muualta verkosta. Kunkin kategorian (saarnat, hartaudet, raamatuntutkimusta) kirjoitukset ovat myös kootusti omilla sivuillaan Kirjoituksia-valikon alla.

Monin kielin keskeltämme (helluntai)

Ap.t. 2: 1-13 Muistatteko Vanhan testamentin alkuluvuilta kertomuksen Baabelin tornista? Kertomus epäonnistuvasta Babylonin tornin rakentamishankkeesta on myyttinen kuvaus kielten ja kulttuurien synnystä. Aluksi koko maailma käyttää samoja sanoja ja puhuu yhtä kieltä. Ihmiskunta on yksi yhteinen ja yhtenäinen kulttuuri. Mikään ei näytä olevan sille mahdotonta. Tie on auki taivasta myöten. Omista mahdollisuuksistaan juopuneena ihmiskunta ryhtyyJatka lukemista ”Monin kielin keskeltämme (helluntai)”

Jakamisen ihme (leipäsunnuntai)

Joh. 6: 1-15 Toissapäivänä istuin lentokoneessa matkalla Lontoosta Hampuriin. Se oli halpalento; tiedättehän ne, joissa kaikesta pitää maksaa erikseen. Hyvä kun vielä sentään vessaan pääsee ilmaiseksi. Lennon loppuvaiheella stuertti kuulutti jotain. Ensiksi ajattelin, että taas on myyntikärry tulossa kiertämään. Mutta henkilökunta kiersikin pussin kanssa ja keräsi rahaa poliorokotuksiin kehitysmaiden lapsille Unicefin kautta. Hyväntekeväisyysele oli hätkähdyttäväJatka lukemista ”Jakamisen ihme (leipäsunnuntai)”

Vapauden rajat (itsenäisyyspäivä)

5. Moos. 8: 10-17 Kun suomalaisilta kysyy, mitä itsenäisyys heille merkitsee, valtaosa mainitsee vapauden. Sata vuotta sitten saimme itsemääräämisoikeuden, vapauden rakentaa maatamme siihen suuntaan kuin itse halusimme. Vapauden merkitys korostuu siksikin, että toisen maailmansodan aikaan se oli vakavasti uhattuna. Vapautta, jonka on melkein menettänyt, arvostaa enemmän kuin vapautta, joka on aina ollut. Kautta Raamatun vapausJatka lukemista ”Vapauden rajat (itsenäisyyspäivä)”

Palveleva kirkko (laskiaissunnuntai)

Mark. 10: 32-45 Valta ja vallanhimo ovat olleet kirkossa läsnä alusta asti. Jopa jo ennen kuin kirkkoa on edes ollut, niin kuin juuri kuulemamme evankeliumi kertoo. Kuule, me ollaan vähän ajateltu että voitaisiinko me saada parhaat paikat sitten uudessa valtakunnassa, kysyivät Sebedeuksen pojat Jeesukselta. Jeesuksella oli paljon seuraajia. Kahdentoista lähimmän opetuslapsen lisäksi hänen mukanaan kulkiJatka lukemista ”Palveleva kirkko (laskiaissunnuntai)”

Tiedetään, tiedetään (pääsiäissunnuntai)

Matt. 28: 1-8 Ystäväni oli käynyt katsomassa juuri elokuvateattereihin tulleen Maria Magdalena –elokuvan. Hän oli pitänyt siitä kovasti, se oli kuulema onnistunut välttämään monien Jeesus-elokuvien imelyyden. Hän kuitenkin lisäsi, että täytyy myöntää, että tarinan tuttuus söi elokuvan intensiteettiä. Juoni ei varsinaisesti yllättänyt. Tarina on tosiaan meille kaikille perin juurin tuttu. Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin, kansaJatka lukemista ”Tiedetään, tiedetään (pääsiäissunnuntai)”

Kylväjän vastuu (2. sunnuntai ennen paastonaikaa)

Luuk. 8: 4–15 Jokunen viikko sitten Kari Kuula kirjoitti Kirkko & Kaupunki –lehteen kolumnin muistin voimasta. Hän kertoi, miten mieleen on jäänyt oman isän ikävä kommentti nuoruusvuosina. ”Sinusta ei koskaan tule mitään!” Kolumni keräsi paljon kommentteja. Monet muistelivat kuulemiaan mitätöiviä kommentteja vuosikymmentenkin takaa. Yksi pikaistuksissa sanottu lause voi painua polttokirjaimilla sydämeen ja kulkea mukana läpiJatka lukemista ”Kylväjän vastuu (2. sunnuntai ennen paastonaikaa)”

Usko on liikettä (5. sunnuntai pääsiäisestä)

Joh. 16: 23-33 22 vuotta sitten olin juuri kirjoittanut ylioppilaaksi ja pääsin Helsingin yliopistoon opiskelemaan teologiaa. Eräänä elokuisena sunnuntaina vanhempani ajoivat minut Keski-Suomesta Vallilaan pieneen opiskelijaboksiini. Kaikki omaisuuteni mahtui peräkärryyn. Kun olimme saaneet kannettua tavarat asuntoon, tekivät vanhempani lähtöä ja huikkasivat vielä viimeiset elämänviisautensa tyttärelleen. Äitini sanoi: ”Älä sitten kurkottele ikkunasta, tämä on korkealla.” IsäniJatka lukemista ”Usko on liikettä (5. sunnuntai pääsiäisestä)”

An empty church

Comfort, comfort my people, says your God.Speak tenderly to Jerusalem, and proclaim to herthat her hard service has been completed,that her sin has been paid for,that she has received from the Lord’s handdouble for all her sins. A voice of one calling: “In the wilderness preparethe way for the Lord[a];make straight in the deserta highwayJatka lukemista ”An empty church”

Tienraivaajat

Suomalaisten kollektiiviseen identiteettiin kuuluu ajatus uudisraivaajakansasta. Ensin on ollut koskematon korpi, villi ja vihamielinen. Se on kesytetty pala palalta. On kaadettu metsää, kaskettu, kynnetty kivistä ja kyistä peltoa. On pystytetty tupia ja torppia. Maa on rakennettu sisulla, otsa hiessä ja kämmenet verillä. Siellä myyttisessä menneisyydessä siis, minun sukupolvenihan ei ole koskaan auraan koskenut. Myös henkiselläJatka lukemista ”Tienraivaajat”

Lapsuuden usko

Kerran usko lapsuuden sulla oli suloinen.Kätesi sä rukoukseen liitit ain.Levolle lasken Luojani, armias ole suojani,näin sä rukoilit niin turvallisna vain. Laulu nimeltä Lapsuuden usko on ollut rippikoulujen kestosuosikki jo neljänkymmenen vuoden ajan. Laulussa muistellaan onnellista lapsuutta ja turvaa, jonka äidin taivaasta kertova tuutulaulu toi. Laulun sinä on lähtenyt etsimään onnea muualta, mutta elämä on tuonutJatka lukemista ”Lapsuuden usko”

Lataa…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.

%d bloggaajaa tykkää tästä: